Shëndeti ynë është një nga prioritetet më të rëndësishme

Mobilizuesit e komunitetit

Sa i lartë është ndërgjegjësimi si në vendin tonë ashtu edhe në botë për rëndësinë e vaksinave në parandalimin e sëmundjeve infektive? Si të zvogëlohet ndikimi i dezinformatave që i bëjnë njerëzit të hezitojnë rreth imunizimit? A janë vaksinat imunizimi dhe mbrojtja jonë më e mirë? Si të rritet niveli i imunizimit dhe të zvogëlohet kërcënimi për shëndetin publik?
Këtyre pyetjeve aktuale iu përgjigjën me prezantime eksplicite me sllajde ekspertë të fushës së mjekësisë në konferencën “Imunizohu”, iniciativë e zbatuar nga mobilizatorja Mila Mlladenova.

Ajo gjatë tetë muajve të fundit ka mobilizuar bashkëqytetarët e saj përmes rrjeteve sociale, ka organizuar aktivitete guerile, ka krijuar video dhe materiale të dobishme me përmbajtje edukative dhe informative për të sensibilizuar njerëzit për t’u vaksinuar dhe për të kapërcyer rreziqet e padukshme. Iniciativa “Imunizoje veten!” është pjesë e projektit “Mbështetje e Reformave Zgjedhore”.

Në fjalën hyrëse, studentja e mjekësisë dhe nikoqire e konferencës, Mlladenova, paralajmëroi se vetëm 38 për qind e popullsisë së përgjithshme në vendin tonë janë vaksinuar me dy doza.

Historia kujton një sërë pandemish vdekjeprurëse, të cilat u zhdukën nga imunizimi kolektiv. “Pse atëherë sot, kur jetojmë në një shoqëri moderne dhe kur niveli arsimor është shumë më i madh se në të kaluarën, disa njerëz hezitojnë dhe jetojnë me një dozë skepticizmi për vaksinat?”, ishte pika e fillimit në prezantimet e ekspertëve: prof. Snezhana Stojkovska, infektologe, prof. Katerina Stavriќ, imunologe pediatrie, dok. Dr. Mary Kyrias, imunologe dhe Dr. Stefan Vasilevski, ish-Konsulent Kombëtar i Menaxhimit të Vaksinave dhe Prokurimit.

E vetmja mënyrë për të përballuar pandeminë është vaksinimi, përndryshe kriza globale shëndetësore jo vetëm do të vonohet, por shëndeti mendor do të dëmtohet gjithnjë e më shumë, veçanërisht tek fëmijët në zhvillim. Duke mbrojtur veten, ne mbrojmë të tjerët, veçanërisht kategoritë më të vjetra të njerëzve. Vetëm duke rritur ndërgjegjësimin dhe altruizmin kolektiv mund të përballemi me armikun e padukshëm.