Отворени изборни листи

Владината програма предвидува претстојната ревизија на Изборниот законик (планирана до февруари 2020 година) да воведе отворени листи за кандидати за локални избори планирани да се одржат во октомври 2021 година. Се надеваме дека директниот избор на предложените кандидати ќе постигне поголема поврзаност на избраните службеници со своите сограѓани, наместо силна зависност само од политичките партии. 2I предвидува организирање состаноци со координаторите на парламентарните групи во парламентот, претставници на Министерството за правда, јавни личности, практичари, граѓанско општество и други експерти за да ги соберат своите ставови на оваа тема. Општата јавност, исто така, ќе биде информирана преку социјалните медиуми за придобивките и предизвиците поврзани со можното спроведување на отворената листа.